Psia trafność wzrasta po posiłku
10 października 2012, 11:40Śniadanie wydaje się najważniejszym posiłkiem nie tylko u ludzi, ale i u psów. Wytrenowane czworonogi osiągają bowiem lepsze rezultaty w szukaniu po porannym posiłku niż na czczo.
Glutenowy sposób na łamliwe włosy i rozdwojone końcówki
8 lutego 2018, 06:33Szampon z pszennym glutenem odtwarza mostki dwusiarczkowe, które łączą poszczególne łańcuchy keratyny, zapewniając trwałą konstrukcję włosa.
Tłuszcz mu niegroźny
11 grudnia 2007, 12:31Naukowcy z MIT i Air Force National Laboratory opracowali pierwszy w historii materiał, którego nie imają się tłuszcze i który ma zdolność samoczyszczenia się. Jeffrey Youngblood, profesor materiałoznawstwa z Purdue University mówi, że opracowanie takiego materiału od lat było jednym z największych wyzwań tej dziedziny nauki, którą się zajmuje.
Rzutowani do szczurzego świata
2 listopada 2012, 12:30Bezproblemowe porozumiewanie z przedstawicielami innych gatunków to część fabuły filmów czy książek fantasy, rzeczywistość bywa jednak o wiele bardziej skomplikowana. Dzięki skonstruowanemu ostatnio systemowi - kontrolowanemu przez ludzi robotowi rozmiarów szczura i awatarowi wielkości człowieka, na którego posunięcia wpływają ruchy gryzonia - wiele może się w tej materii zmienić.
Nasze postrzeganie wieku nie jest statyczne
27 lutego 2018, 09:36To, co uznajemy za wiek średni czy starość, zmienia się z wiekiem. Generalnie im starsi jesteśmy, tym młodsi się czujemy.
Kobiety za skromne, mężczyźni zbyt pewni siebie
15 stycznia 2008, 12:04Średni poziom inteligencji kobiet i mężczyzn jest taki sam. Spuścizną wielu lat, kiedy panie były uznawane za mniej inteligentne od panów, jest jednak charakterystyczne zjawisko. Oceniając własne funkcjonowanie, kobiety zaniżają swój iloraz inteligencji (średnio o 5 punktów), a mężczyźni systematycznie go zawyżają. Do takich wniosków doszedł profesor Adrian Furnham z University College London (UCL) po przeanalizowaniu 25 studiów dotyczących tego zagadnienia.
Zakwaszona woda zagraża łańcuchowi pokarmowemu
26 listopada 2012, 11:46Zakwaszenie oceanów jest już tak duże, że woda rozpuszcza skorupy ślimaków żyjących w Oceanie Antarktycznym. Naukowcy zdobyli pierwszy twardy dowód na istnienie zjawiska, które może zaszkodzić całemu łańcuchowi pokarmowemu.
Nie chodziło o rozpoznawanie, ale o względy miłosne...
26 marca 2018, 10:46Wg naukowców z Queen Mary University of London, kryzy i rogi triceratopsów i styrakozaurów nie wyewoluowały wcale, by ułatwić wzajemne rozpoznawanie i zapobiegać krzyżowaniu (hybrydyzacji) osobników z różnych gatunków.
Światłem malowane
3 lutego 2008, 00:05Platynowy, srebrny, złoty... nazwy tych kolorów mogą stać się równie egzotyczne co fokstrot, cyklamen czy ugier. To sprawka naukowców z Institute of Optics w University of Rochester, którzy znaleźli sposób by nadać niemal dowolny kolor dowolnym metalom, bez używania jakichkolwiek barwników.
Mikrobiom zmienił się drastycznie w ciągu ostatniego stulecia
14 grudnia 2012, 12:05Badając mikrobiom sprzed co najmniej tysiąca lat, amerykańscy naukowcy sprawdzali, jakie pożyteczne bakterie mogliśmy utracić m.in. wskutek nadużywania antybiotyków.